tiistai 3. tammikuuta 2017

Tuliketun Joulu


Wikipedian mukaan Tulikettu on kansanperinteeseen kuuluva yliluonnollinen eläin. Sen pimeässä hehkuvaa nahkaa on tarinoiden mukaan käytetty ruutikellarin valaistukseen. Tulikettu on myös perinteikäs ja viihtyisä perhehotelli Sotkamon keskustassa. Sen kellarista ei löytyne ruutia, vaan luultavasti ainakin viiniä. Senkin vuoksi Viinikerho Vino järjestänee seuraavan viininmaistelun siellä tammikuun lopulla myös juustoihin toivottavasti tutustuen.

Tätä tilaisuutta odotellessa kävimme katsastamassa Tuliketun jouluruokapöytää ja hyvältä näytti ja maistui.






torstai 17. maaliskuuta 2016

Vaihteeksi Kajaanin Raatihuoneella





Viinikerhon vuosikokous pidettiin Kajaanin raatihuoneella, jota myös kaavailtiin kerhon vakituiseksi kokoontumistilaksi. Asia jäi hautumaan.

Vino ry:n  toimintakertomus vuodelta 2015

Perinteiset hirvipeijaiset järjestettiin hotelli Tuliketussa tammikuussa. Tarjoilu taattua laatua.
Helmikuussa tutustuttiin uuteen nepalilaisravintolaan, viinimaistajaiset sitä ennen Brahenkadun salakapakassa.
Maaliskuussa vuosikokous Saras Cateringin tiloissa rajavartiostolla.
Huhtikuussa  kokoontuminen entisen Seurahuoneen vintillä, noutopizzaillallinen.
Vappuna olivat Tuija ja Hannu kutsuneet vinolaiset kotiinsa brunssille.
Eino Leinon päivänä kokoontuminen patsaalla, piknik Kalkkisillalla, koska perinteinen paikkamme Kyynäspäänniemellä oli joutunut rakennustyömaaksi.
Marraskuussa istunto Kainuun prikaatin killan korsulla Hoikankankaalla Rukajärven tunnelmissa.
Lisäksi ovat seuramme jäsenet järjestäneet pienmuotoisia kokoontumisia kodeissaan ystäväpiirille hyvän ruuan ja viinin merkeissä.

Toiminta on tarkoitus pitää yhtä laajana ja tasokkaana myös vuonna 2016; entisen hallituksen jatkaessa myös tänä vuonna.


sunnuntai 31. tammikuuta 2016

Tapahtuipa tammikuussa Tuliketussa


Viinikerho Vino kokoontui kovan pakkaskauden jo hellittäessä maistelemaan viinejä ja syömään riistaruokaa tuttuun paikkaan Sotkamossa sijaitsevaan viihtyisään Hotelli Tulikettuun.

Vaikka flunssakausi olikin verottanut osallistujia, paikalle tuli riittävä joukko nälkäisiä vinolaista.


Illan isäntä
Viinikerholaisia alkudrinkillä

Takkatulen äärellä nautitun alkumaljan jälkeen siirryttiin arvioimaan Kaukon valitsemia viinejä. Ykkönen oli chileläinen Yali Cabernet Sauvignon €9.99 ja kakkonen maineikas ranskalainen Domaine Franck Millet Sancerre samasta rypäleestä €17.81. Molemmat saivat ankaran arvioinnin jälkeen kokonaislaadun keskiarvoksi 3,7 maksipisteiden ollessa 5, joten chileläinen voitti selvästi hinta / laatukisan.

Arvioita ykkösestä:
-  tuoksussa koivunlehteä, nokkosta, koko nokkospuska !
-  lintuviini, terassikäyttöön sopiva, myös omakotitalon terassille
-  olisihan pitänyt tunnistaa oma lempiviini !

Kakkonen:
-  ranskalaiset eivät enää osaa tehdä viiniä! Kommentti yleisön joukosta: "osaavat toki, mutta muut ovat menneet edelle".
-  taitaa olla hiukan yliarvostettu, ratsastaa edesmenneen laulajan maineella, oli kuulemma Edith Piaffin lempiviini.

Arvioitavat valkoviinit
Arviointia

Sitten siirryttiin pääasiaan, eli nauttimaan pitopöydän antimia. Kauko ja Ville olivat loihtineet hirvipaistin lisäksi myös ihanaa, paistettua vasanmaksaa ja kahdesti kypsytettyä kieltä korvasienikastikkeen ja muiden mainioiden lisukkeiden kera. Unohtamatta tietenkään Kaukon itse poimimista herkkutateista tehtyä kermaista keittoa.
Loppuilta käytettiin perinteisesti maailmanparannukseen. Mahtoiko se muuttua  mitenkään, mutta ainakin keskustelijoiden mieli keveni, eikä aamullakaan tarvittu mitään päänparantelua.
 

 

Hirvenkieltä


Kalaa oli myös tarjolla

Hirvenpaisti
Vasanmaksaa



Jälkiruokina oli juustotarjottimet ja vielä lisäksi lämmitettyä leipäjuustoa lakkahillon ja vanilja-kaneli kastikkeen kera. Nam.





Sivuston ylläpitäjä sai yllätysjälkkäriksi illan lopuksi Villen leipoman lämpimän voisilmäpullan, jonka söin ennen kuin kerkesin kuvan ottaa. Hyvää oli.

Suuret kiitokset vielä mukavasta illasta Tuliketun Kaukolle, Ullalle, Villelle ja Orvokille.

Viinikerho Vinon puolesta J & J.

perjantai 4. joulukuuta 2015

Mannerheimiä muistellen KaiPr:n Kiltakorsussa Neulapoikien tahtiin.

Rukajärven rintamatunnus [linkki]

Vino kokoontui pienen tauon jälkeen 28.11 Kainuun prikaatin kiltakorsulla varuskunnan alueella. Kulkulupien piti siis olla kunnossa.
Illan isäntänä toimi killan pj Heikki Visti, joka kertoi aluksi killan toiminnasta ja korsun historiasta. Korsu  on vapaamuotoinen kopio prikaatin edesmenneen komentajan eversti Erkki Koiviston komentokorsusta Rukajärven rintamalla (silloin komppanian päällikkö). Seinällä olivat Koiviston ja Korpikenraalina tunnetun kenraalimajurin Erkki Raappanan kuvat.






Viiniarvostelu totutettiin lyhyen kaavan mukaan, eli pyydettiin arviota siitä, paljonko kerholaiset olisivat valmiita kyseisestä juomasta pulittamaan.
Viini oli chileläinen Santiago Shiraz – cabernet – malbec  €7,85. Huutokaupassa tarjottiin keskiarvoksi €10,65, joten hinta / laatusuhde osoittautui hyväksi.
Kyseessä on siis puhdasverinen ”kyykkyviini” eli se on Kajaanin Alkoissa alimmalla eli huokeimman hintatason hyllyllä.
Luonnehdintoja: ” hyökkäävä, päällekäyvä, väyrysmäinen, tympeä tuoksu, kevyt, maukas, leviää suussa, pehmeä, vähätanniininen, ihan hyvä, maistuu kalliilta ”







Ohjelma jatkui ruokailulla marskin hengessä, borssi, vorschmack ja tietenkin Marskin ryyppy, joka tälläkin kertaa heilahtelevasta laadustaan huolimatta sai osallistujien kiitokset.








Musiikillisesta annista vastasivat jo tuttuun tapaan  Mikko kansanvälisine repertuaareineen sekä yllätysnumerona Neulapojat sota-ajan levyineen. Mikko lauloi lauluja pohjoissaamen ja venäjän kielillä paikan päällä, Neulapojat puolestaan esiintyivät savikiekkojen välityksellä.





Huumoria iltaan saatiin  sota-ajan propaganda lentolehtisistä, joista kuvissa muutama esimerkki.





Loppuillasta saatiin koko porukka innostumaan yhteislaulusta. Sillanpään marssilaulu sekä Eldankajärvi vedettiin hartaan tunnelman vallitessa.
Illan isäntää Heikki Vistiä pyydettiin liittymään Vinon sopuisaan joukkoon, ja hän vastasikin kutsuumme myöntävästi.





Ilta korsulla oli kaikkien mieleen ja päätimmekin jo lähitulevaisuudessa palata paikalle saunomaan ja tietysti syömään hyvää ruokaa viinien kera.

Suuret kiitokset Heikki Vistille.