tiistai 31. joulukuuta 2013

Bigos - puolalainen hapankaalipata



Vinon kokous 141213 Kajaanin Raatihuoneella.
  Peräti 16 vinolaista ilmaantui kokoontumiseemme kinosten keskelle
entistäkin tunnelmallisemmalle raatihuoneelle. 
Keittiötilojen puuttumisen vuoksi osallistujat olivat varustautuneet marttatyyliin omin lasein, ja ruokailu suoritettiin kertakäyttöaterimin. 
Lista oli lyhyt, yksinkertaisuudessaan vinolaisten mieleen –  jo Mannerheimin arvostama
         puolalaisten kansallisruoka pataruoka bigos [linkki], resepti ohessa.
         

Viini-isäntä pani vinolaiset ankaraan tarkkuustestiin;
                ykkösviini oli täsmälleen sama kuin edellisessä istunnossa,
          navarralainen Piedemonte 2007 [8,98 €].
      Vaikka viiniä ei tunnistettukaan (kukapa niitä kaikkia
            Alkon liki tuhatta tuotemerkkiä tuntisikaan, eivät edes ”alan miehet”),
sai se täsmälleen samat pisteet kuin edellisellä kerralla 3.9.
                 Kakkosviini oli australialainen Mourdeverde-Grenache-sekoitus
 Block 50 [13,50 €].
          Mausta tykättiin, pisteitä herui 3.1.  
Lentopetrolinen aromi erehdytti ehdottamaan alkuperämaaksi jotain öljyvaltiota, 
kuten USA:ta tai Algeriaa.
           Tilan viitteellinen tunnelmavalaistus vaikutti maku- ja hajuelämyksiin,
toivottavasti myönteiseen suuntaan.
           Jälleen ainoa seikka, josta vinolaiset olivat liikuttavan yksimielisiä,
oli viinien värisävy. Opittu siis on.

 Viimeksi, vaan ei vähäisimpänä, se bigosin resepti  
Lehmusoksan ”Mannerheimin pöydässä” kirjasta :


8 hengelle

1 kg tuoretta kaalia
1 kg hapankaalia
8 dl vettä
500 g paistettua sianlihaa
500 g paistettua naudanlihaa
600 g krakovannakkeja ja muita savustettuja makkaroita  (vinon versiossa: bratwurstia)
400 g keittokinkkua
5 kuivattua tattia (vino: suppilovahveroita)
10 kivetöntä luumua
10 murskattua katajanmarjaa (puuttui)
10 mustapippurinmarjaa
1 laakerinlehti
2 sipulia
2 hapokasta omenaa
1 ½  dl punaviiniä (vino: valkoviiniä 3 dl)
1 rkl hunajaa  (vino 4 rkl)
suolaa pippuria paistamiseen laardia (vino: teflonpannu)

Valuta liika neste hapankaalista, silppua tarvittaessa. Silppua tuore kaali, kaada päälle kiehuvaa vettä ja valuta.
Huuhtele sienet ja liota vähässä lämpimässä vedessä 15 min. Keitä liotusliemessään  ja viipaloi.
Kuori omenat ja kuutioi.
Kuori ja pilko sipulit. Kuullota kevyesti ruokalusikallisessa laardia.
Pane kaalit isoon pataan, lisää sipulit, sienet, omenat, luumut katajanmarjat, laakerinlehti ja pippurit.
Kaada päälle 8 dl kiehuvaa vettä, peitä kannella ja anna muhia miedolla lämmöllä pari tuntia.
Kuutio lihat, viipaloi makkarat ja paista kevyesti laardissa.
Lisää kaikki pataan. Kaada joukkoon viini, hunaja ja anna muhia 2-3 tuntia. Sekoita välillä pohjaanpalamisen estämiseksi.
Tarjoa lämpimänä tumman leivän kanssa.
Parhaalta bigos maistuu, kun se valmistetaan päiviä ennen ja lämmitetään aina uudelleen. Monien mielestä se on herkullisimmillaan kolmantena päivänä.





Hapankaalipata Pigos




Leikkimielinen virosta suomeen käännösharjoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti